vrijdag 25 maart 2016

Mijn BLOG HOP met als onderwerp - Dienen!

Toen ik het thema las waar de bloghop voor deze maand over zou gaan dacht ik: Zo dat is mooi. Daar ga ik wat mee doen.


Het is nu 25 maart- de afsluiting is over 4 dagen. En nog heb ik niets 'op papier' gezet. Toch wil ik dit niet uit de weg gaan. Want op een of andere manier voelt het alsof ik er over MOET gaan denken en er wat van 'vinden', voor mijzelf dan he?! Want iedereen heeft er wel een mening of gedachten over wat het voor elk betekend.

DIENEN: roept het weerstand op? Of juist niet? Het kan voor sommigen best wel een negatief gevoel opwekken.

Het is mij meerdere keren gezegd dat ik veelal als persoon ' in dienst sta' van anderen. Ik ben praktisch ingesteld zeg maar. Wil graag mijn handen laten wapperen. Het voelt als een eer als ik de dag of situatie van iemand kan verlichten door iets te doen. Dienen niet alleen in daden maar ook in woorden- beetje achterste voren he? Om medeleven te tonen in situaties. Iemand steunen in tijden van zorg, verdriet maar ook vreugde. Ook dat valt in mijn ogen - onder dienen.

Voorbeeld: Een bevriend koppel hebben een zoon in Noorwegen wonen. Er wordt een kleinkind verwacht. De zwangerschap is zo ie zo al een spannende gebeuren - vooral op afstand brengt dat emoties en spanningen mee. Als ik er kan zijn voor iemand- is het ook fijn dat ik de verhalen, zorgen en verwachtingen kan aanhoren. Het ondersteunen in zo een situatie is ook nodig. Ook een luisterend oor is als DIENAAR voor iemand  te zijn.

Nog een voorbeeld: Wij wonen tegenwoordig in een appartement. Geweldig. Wij wonen zelfs op een schitterende plek met een uitzicht waar ik na 16 maanden nog steeds met open mond naar kan kijken. Een appartement- met veel 'ouderen' aanwezig als medebewoner. Het complex is al 40 jaar oud en wordt nog bewoond door velen die er vanaf dag 1 ingetrokken zijn. Geleidelijk aan stroomt er 'nieuw bloed' binnen. Zoals wij (net de 60 overschreden).

Onze directe buren 93 en 86 jaar zijn nog erg zelfstandig- maar hebben toch wel wat beperkingen. Als wij zien dat er een zakje huisvuil bij de deur staat - nemen wij het mee naar beneden voor in de container. Als ik de ramen op de galerij was - neem ik die van de buurtjes mee. Ik kreeg te horen van die twee oudjes- dat ze zich bezwaard voelden dat ik mijn 'kostbare' tijd aan hun ' verkwanselde'. Hoe triest is dat? Ik vind het juist een waardevolle investering. Ik nam het aanbod van een kopje koffie aan want ik wilde ECHT dat zij begrepen waarom wij deze kleine handelingen deden.

Niet uit medelijden- maar uit respect en medeleven. Uit liefde voor ons medemens. De levensstijl die mijn ouders mij voor hebben gedragen. Het lief hebben van anderen. Ik MOET niets ik MAG juist in DIENST STAAN van anderen - en van mijzelf!

Wat mij raakt - is dat deze mensen niet gewend zijn dat anderen in staat zijn om hun te 
DIENEN 
in de zin van verlichtende taken overnemen om het leven wat meer draagbaard te maken.


Er zijn een paar mensen die zich wel om hun 'bekommeren'. Ze staan er echt niet alleen voor. Maar wat mij opviel is dat de hulp van de 'aangewezen' mensen (familie en een huishoudhulp) als 'natuurlijk' wordt beschouwd. Dat een nicht iets doet- is vanzelfsprekend. Dat 'hoort' zo. Een huishoudhulpje wordt betaald - dus 'kopen zij' hun hulp van haar. Maar een buur die er ' niets aan heeft' dat vinden zij bijzonder.

Zij hebben zich erin 'berust' dat wij zijn wie wij zijn en doen wat wij doen. We 'MOGEN' helpen waar nodig - en ik denk dat zij op een of andere manier het ook best wel moeilijk vinden dat zij niet alles meer zelf kunnen. Steeds meer uit handen geven is ook moeilijk.

Ja, het is waar. Ik loop mezelf wel eens voorbij. Dan komen anderen zoveel aan bod dat ik mezelf erin verlies. Dat is iets waar ik aan werk. Want mijn eigen leven- dat van mijn man en mij mag er niet onder lijden. Mijn eerste prioriteit is zorgen voor diegene waar ik het dichtstbij in het leven sta. Dat geeft mij dan ook weer energie en ruimte om anderen te kunnen helpen.

Do unto others 
what you would have them do unto you!

Mijn streven is om de wijze les in Matthew 7:9-12 na te leven.

9“Which of you, if your son asks for bread, will give him a stone? 10 Or if he asks for a fish, will give him a snake? 11 If you, then, though you are evil, know how to give good gifts to your children, how much more will your Father in heaven give good gifts to those who ask him! 12 So in everything, do to others what you would have them do to you, for this sums up the Law and the Prophets. (NIV)

Dienen - helpen - steunen - delen - zorgen voor - beleven met - genieten van - verlichten

Mijn BLOGHOP is er toch van gekomen- spontaan en met veel zorg en persoonlijke inzicht!

Dienen - voor mij niet iets negatiefs maar een voorrecht!

6 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal Anita. Een waar gebeurd verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit (mijn) het leven gegrepen Chiel. Dankjewel voor jouw reactie.

   Verwijderen
 2. Wat bijzonder he hoe sommige mensen liefde diensten en klaar staan voor elkaar niet gewend meer zijn. Je bent een cadeau voor je buren! Mooie waardevolle blog! Leuk dat je mee doet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Petrina. Ik ben bij dat mijn buren zijn wie ze zijn. Is ook wel eens goed om 'anders denkende' tegen te komen. In het begin kon er bijna geen glimlach vanaf. We lachen elkaar tegenwoordig vrolijk toe.

   Verwijderen
 3. Mooi Anita je bent een echte schattige blogster.

  BeantwoordenVerwijderen